Fajták
Válasszon nyelvet:
HU hun SK svk
Rólunk
Az ISTROPOL SOLARY Zrt. kalászos gabonafélék nemesítésével, valamint az ehhez kapcsolódó alkalmazott kutatásokkal foglalkozik, amelyhez szilárd alapot biztosít az a tapasztalat és tudásanyag, ami a sósszigeti nemesítés 1952-es alapítása óta összegyűlt.
A vállalat jogelődje megalakulása után mintegy 40 éven keresztül nagyon sokrétű növénynemesítési tevékenységet folytatott, búza és durumbúza mellett dinnye, fűszerpaprika, cirokfélék és egyéb növényfajok fajtaelőállításával is foglakozott. 1990 után azonban a nemesített növények köre jelentősen átalakult, egyes fajok nemesítése befejeződött, és a vállalat új nemesítési programok indításával fokozatosan a kalászos gabonafélékre szakosodott. Jelenleg az ISTROPOL SOLARY Zrt. közönséges búza, durumbúza, tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab új fajtáinak előállításával foglakozik.
Az új fajták előállítása mellett az ISTROPOL SOLARY Zrt. végzi a minősített fajták fenntartó nemesítését, illetve a prebázis és bázis vetőmagok ellőállítását.
1952 óta hatvankilenc sósszigeti kalászos gabonafajta állami elismerésére került sor, ebből ötvenet a 2000 óta eltelt időszakban minősítettek. A vállalat fajtái jelentős mértékben hozzájárultak a hazai gabonatermesztés színvonalának emeléséhez, és közülük többet a szomszédos országokban is sikeresen termesztettek.
Az ISTROPOL SOLARY Zrt. jelenlegi fajtakínálatában több mint 25 őszi és tavaszi búza, durumbúza, tritikálé, illetve tavaszi árpa és zab fajta szerepel. Ez a széles választék lehetővé teszi, hogy partnereink mindig megtalálják a termesztési feltételeiknek és termesztési célkitűzéseiknek legmegfelelőbb fajtákat.