IS Rubicon je skorá, bezosinatá odroda s veľmi vysokým úrodovým potenciálom, nadpriemernou úrodovou stabilitou a pekárskou akosťou B/C. Bola vyšľachtená z kríženia línie SO-738 s nemeckými odrodami v rodokmeni a odrody Bohemia. Má strednú odnožovaciu schopnosť, rastliny sú stredného vzrastu so strednou odolnosťou proti poliehaniu. Vyznačuje sa veľmi produktívnym klasom a vysokou HTZ. Najvyššie úrody dosiahnuté odrodou IS Rubicon v maloparcelkových pokusoch prevyšujú 14 t/ha.
Prednosti odrody
Odporúčania pre pestovanie odrody IS Rubicon
IS Rubicon je plastická odroda vhodná na pestovanie vo všetkých výrobných oblastiach, ale najlepšie sa jej darí v podmienkach vysokej pôdnej intenzity, kde v úrode zrna dokáže konkurovať aj hybridom. Má veľmi dobrú reakciu na vyššie dávky dusíku. Je určená na pestovanie na kŕmne účely a výrobu bioetanolu, ale základné ukazovatele akosti zrna môžu často spĺnať požiadavky na triedu akosti B. Najvyššie úrody dosahuje pri sejbe do 25. októbra. Fungicídnu ochranu porastov treba zamerať na listové škvrnitosti a klasové fuzariózy. V intenzívnych podmienkach odporúčame použiť strednú až vyššiu dávku morforegulátora.
Rast a vývoj |
|
- Odnožovacia schopnosť |
stredná |
- Počiatočný jarný vývoj |
stredne rýchly |
- Výška rastlín |
90-100 cm |
- Skorosť |
skorá |
- Typ klasu |
bezosinatý |
Zimovzdornosť |
stredne vysoká (++) |
Odolnosť proti poliehaniu |
stredne vysoká (++) |
Úroda zrna* |
|
- stredná intenzita |
8,9-10,7 t/ha |
- vysoká intenzita |
10,3-13,5 t/ha |
Úrodotvorné prvky |
|
- Hustota porastu |
stredná |
- Počet zŕn v klase |
vysoký |
- HTZ |
43-47 g |
Pekárska akosť |
B/C (3-4) |
- Obsah bielkovín |
11,8-12,9 % (+) |
- Obsah mokrého lepku |
25-27 % (-) |
- Sedimentačný test - Zeleny |
32-38 ml (+) |
- Pádové číslo |
315-380 sec. (+++) |
- Stabilita pádového čísla |
vysoká (+++) |
- Alveografická kvalita |
W=135-155, P/L=0,8-1,3 |
- Objemová hmotnosť |
740--775 g/l (-) |
- Typ zrna (tvrdosť) |
stredne tvrdý |
Odolnosť proti chorobám |
|
- Múčnatka trávová |
6,7 (++) |
- Komplex listových škvrnitostí |
5,7 (+) |
- Hrdza pšenicová |
6,2(+) |
- Hrdza plevová |
8,1 (+++) |
- Hrdza trávová |
7,7 (+++) |
- Bieloklasosť |
7,5 (+++) |
- Fuzarióza klasov |
7,3 (++) |
- Virózy (BYDV, WDV) |
7,2 (++) |
Rajonizácia |
KVO, RVO, ZVO |
Optimálny termín sejby |
1.10.-25.10. |
Neskorá sejba - vhodnosť |
stredne vhodná (+) |
Sejba po obilnine - vhodnosť |
vhodná (+++) |
Výsevok |
|
- Skorá sejba, vyššia poľná |
4,0-4,3 MKS/ha |
- Optimálne podmienky |
4,3-4,8 MKS/ha |
- Neskorá sejba, nižšia poľná |
4,8-5,5 MKS/ha |
Hnojenie dusíkom |
Stredná intenzita (kg N/ha) |
Vysoká intenzita (kg N/ha) |
- Regeneračné (BBCH 21-28) |
50-60 |
50-60 |
- 1. produkčné (BBCH 29-31) |
40-60 |
40-60 |
- 2. produkčné (BBCH 32-37) |
30-40 |
|
- Kvalitatívne (BBCH 49-51) |
20-30 |
20-30 |
Potreba rastových regulátorov |
|
- Stredná intenzita |
Stabilan 1,0-1,2 l/ha (BBCH 25-29), Stabilan 0,3 l/ha + Moddus 0,2l/ha (BBCH 31) |
- Vysoká intenzita |
Stabilan 1,2-1,5 l/ha (BBCH 25-29), Stabilan 0,3 l/ha + Moddus 0,3 l/ha (BBCH 31) |
Fungicídne ošetrenie |
|
- Podľa infekčného tlaku |
BBCH 21-28 v prípade sejby po obilnine proti chorobám báz stebla |
- Podľa infekčného tlaku |
BBCH 30-49 širokospektrálny fungicíd proti listovým škvrnitostiam |
- Preventívne ošetrenie |
BBCH 51-65 azolovýfungicíd proti fuzariózam klasov |
Zdroj údajov: Výsledky registračných skúšok a firemných odrodových pokusov ISTROPOL SOLARY a.s.
Vysvetlivky: Zimovzdornosť, odolnosť proti poliehaniu a chorobám, parametre akosti: ++++ veľmi vysoká | 0 stredná | - - - - veľmi nízka
Neskorá sejba, sejba po obilnine - vhodnosť : ++++ veľmi vhodná | 0 stredná | - - - - veľmi nevhodná
Odolnosť proti chorobám: stupnica 1-9, kde 9 je najvyšší stupeň odolnosti
*Úroda zrna: firemné odrodové pokusy ISTROPOL SOLARY a.s., viacročné výsledky
Všetky údaje o odrode boli spracované podľa najlepších znalostí, ale v závislosti od pestovateľských podmienok a priebehu počasia výsledky dosiahnuté pri pestovaní odrody sa môžu líšiť od vyššie uvedených. Pri voľbe optimálnej agrotechniky je potrebné zohľadniť miestne pestovateľské podmienky, aktuálny stav porastu a poveternostné podmienky